dissabte, 28 de novembre del 2009

Els progressistes acomodats figuren entre els pitjors pares

L'estudi "Models educatius familiars a Catalunya", editat recentment per la Fundació Jaume Bofill i dirigit pel sociòleg Javier Elzo, afirma que els pares amb major nivell econòmic i formatiu, més a l'esquerra i que rebutgen en general els càstigs, solen tenir fills mal educats i problemàtics. Aquestes famílies s'anomenen "progressistes".
L'informe ha analitzat els valors, relacions i conductes de 1.060 famílies catalanes amb fills entre 6 i 12 anys, entrevistant també als seus mestres. Aquest informe revela que els nens que es porten pitjor pertanyen a dos models familiars oposats. Per una banda estan els "progres", amb progenitors que s'impliquen poc en l'educació dels seus fills, que deleguen a l'escola, les academies i altres familiars. Rebutgen el càstig físic i en general qualsevol tipus de represió i són molt crítics amb el seu entorn educatiu. "Són pares que prioritzen el seu projecte personal a l'educació dels seus fills".
L'altre model, l'oposat a l'anterior que acabo de descriure, són les famílies "conflictives". Es tracta del grup amb el nivell d'estudis i adquisitiu més baix i el que es situa ideològicament més a la dreta. Els conflictes a casa són comuns i els pares diuen sentir-se "desbordats" amb l'educació dels seus fills. Peguen més sovint als nens (càstig físic) i solen ser intransigents, rígits i "inconscients" amb la disciplina, no arriben a aplicar-la, encara que parlen d'ella.

Aquests dos models de família tenen en comú fills amb comportaments antisocials, a més de ser dels que menys manifesten l'afecte.

Font: "La Vanguardia", dissabte 28 de novembre.

Aquí teniu l' Enllaç, per si voleu consultar la notícia en format digital.

diumenge, 22 de novembre del 2009

El "Campaniller"

Aquest muntatge audiovisual és un treball de l'assignatura de Llenguatge musical. Aquest consistia en crear un instrument popular, que es pugui utilitzar en una aula amb infants, a l'etapa d'infantil. I a continuació, fer un vídeo on hi quedés reflectit tot el procés d'elaboració de l'instrument.

A continuació podeu conèixer el campaniller!

Autores: Núria Espín Atalaya i Maria Miras Isern.

dissabte, 21 de novembre del 2009

Setmana d'activitats extraordinàries

Durant la setmana del 16 al 20 de novembre de 2009, hem realitzat un seguit d'activitats pràctiques fora de la Facultat. Aquestes visites ens han aproximat al món educactiu, prenent consciència de la responsabilitat, observant i reflexionant, participant, i el més important, apropant-nos al rol de mestre/a. També en l'àmbit social, ens han permès crear lligams entre nosaltres, conèixens millor, i interactuar d'un altre forma. Ha estat una experiència molt enriquidora.

1. Visita al Jardí de Cordes de Cerdanyola del Vallès!

Hem treballat la força, la resistència, l'equilibri, l'habilitat, la superació personal i el companyerisme. La sortida ens ha permès conèixer un nou concepte d'activitat lúdica i pedagògica que es desenvolupa a la natura, per a preparar sortides amb nens i nenes d'educació infantil.

2. Visita a la Fundació Miró!

Hem gaudit de la creativitat del gran artista. Les pintures, les escultures, els dibuixos..Els colors que utiliza; blau, vermell, groc i negre. Les formes; línia, punt, rodona. Els símbols; la dona, l'ocell, les constel·lacions. Tot un plaer per als sentits! També ens hem informat de les propostes didàctiques que realitza la Fundació per als més petits.
3. Visita a la Biblioteca Pública "Pompeu Fabra" de Mataró!
He anat a investigar l'àrea infantil de la Biblioteca Pública "Pompeu Fabra"de Mataró. He descobert una sala molt preparada per als infants, amb els llibres classificats per edats i ordre alfabètic. Els dimecres fan "L'hora del conte" on una persona encarregada de la biblioteca narra cada setmana un conte diferent. També tenen un club de lectura per als més petits "El club del gomet vermell".

4. Visita a l'escola Joan XXIII!
Hem conegut la filosofia de treball de l'escola "Joan XXIII".
És una escola amb un caràcter propi, que es diferencia per l'atenció personalitzada, la innovació pedagògica i l'ús de les noves tecnologies a les aules. La seva missió és "Promoure una formació innovadora, compromesa i personalitzada que satisfaci les demandes del seu entorn"

5. Visita al Museu de la Música i audició "Corda i descorda" a l'Auditori!
Primer vam visitar una exposició al Museu de la música, on vam veure diferents tipus d'instruments (percussió, corda, vent) i el so que emitien, per tal d'identificar la familia a la que pertanyen. A continuació, vam sentir el concert per a infants "Corda i Descorda". Com a futurs educadors, val la pena conèixer el programa d'activitats pedagògiques musicals que ofereix l'Auditori.


A continuació podeu observar el muntatge audiovisual que he realitzat.


diumenge, 15 de novembre del 2009

Windows Movie Maker

Què és i per a què serveix "Windows Movie Maker"?


Windows Movie Maker és un software d'edició de vídeo, que s'inclou a les versions recents de Microsoft.

Amb Windows Movie Maker es poden fer uns vídeos casolans molt divertits. Es poden crear, editar i compartir les gravacions a l'ordinador. Les pel·lícules s'elaboren només agafant i arrastrant, i les imatges dolentes es poden eliminar i així incloure-hi les millors.

A continuació podeu veure el vídeo que he realitzat:

dijous, 12 de novembre del 2009

Presentació "A l'alçada dels infants"

Aquest és el PowerPoint que vam presentar la meva companya i jo, a l'exposició oral que vam realitzar el passat deu de novembre. Aquest treball pertany al mòdul 1: L'escola d'educació infantil.

diumenge, 8 de novembre del 2009

Dibuix de Francesco Tonucci

"Narrar contes als infants, és molt important"

M'agrada aquest dibuix del psicopedagog i dibuixant Francesco Tonucci. Reflexa el procés de creació que duen a terme els infants, mentre l'adult els explica una rondalla.
Els nens i nenes, mentre escolten, fan un treball de construcció imaginativa. És quan ens miren, ben bocabadats, quan més treballen la imaginació, aquest element imprescindible, que tots necessitem al llarg de la nostra vida.

dijous, 5 de novembre del 2009

L'ús dels programes de presentacions, en l'àmbit educatiu

  • Què és el PowerPoint?

PowerPoint, de la companyia Microsoft, és un dels programes de presentació més estesos a l'actualitat. Ve integrat en el paquet Microsoft Office com un membre més, que pot aprofitar els avantatges que li oferixen els altres components de l'equip per a obtenir un resultat òptim.
Amb PowerPoint podem crear tot tipus de productes relacionats amb les presentacions: Diapositives estàndard de 35mm, transparències, documents impresos per als assistents a la presentació, així com notes i esquemes per al presentador.

  • Reflexió sobre l'ús del Microsoft Power Point o l'Impress d'Open Office, en l'àmbit educatiu:

L'ús de mitjans i entorns digitals per a comunicar-se i treballar de forma col·laborativa, per recolzar l'aprenentatge individual i contribuir a l'aprenentatge dels altres, és una realitat que molts professionals del món educatiu utilitzen. Però no sempre es fa un bon ús d'aquesta eina. Sovint ens trobem amb professionals, que a la presentació, es limiten a fer una simple lectura de la pantalla, de manera que el seu discurs és una repetició del que ja està escrit a la diapositiva. Això pot provocar, que la sessió es fagi molt carregosa per al públic, i el més important, l'orador no aporta res d'interessant i innovador. Penso que és important ser creatiu, i veure el PowerPoint, com una oportunitat per presentar; imatges, vídeos, dibuixos, paraules, textos..etc d'una forma innovadora, que cerqui i provoqui la interacció professor/alumne, facilitant així un aprenentatge cooperatiu.

dimecres, 4 de novembre del 2009

Retrat

Té el rostre fi i lleugerament rodó. El cabell d’un castany vermellós, còmplice del seu tarannà proper i amistós.
Darrere uns vidres graciosos, uns ulls de petxina miren atents i amb expectació, transmeten confiança i predisposició.
El cos és prim i menut, sutilment bellugadís i tranquil al mateix temps. Amaga misteri i discreció a l’ interior.
Com una finestra en arribar la primavera, obre les portes als nouvinguts, tothom pot sentir-se apreciat al seu costat.
Els braços i les mans l’ajuden a arribar al del seu davant, peti qui peti, ella es vol fer entendre amb tots els mitjans.


Retrat de Gemma Lorda Carreño